Yazlık Saray Çin hanedanının adından da anlaşılacağı üzere yaz mevsiminde konakladıkları saraymış. Yaklaşık 5,5 milyon metrekarelik bir alana inşa edilen saray, dünyanın en büyük kraliyet bahçesi olma unvanını taşıyormuş. E, koca Çin. Arsa bol. İmparatorlar da yaptırmışlar haliyle. google maps'den böyle görünüyor saray.

1800'lü yılların ortasında inşaası tamamlanmış. Yani çok da eski değil. Tabi biz Antalya ve çevresinde milattan önce 2. yy. dan kalma yapılar göre göre artık 1800'lü yıllara "yeni" der olduk. Onlar da yeri gelince ayrı bir yazı konusu yapılacak.
Büyük bir gölün (Kunming Gölü) çevresinde yapılanmış saray. Arazi büyük olmasına karşın içinde çok fazla bir yapı yok. Saraya ve çevreye oldukça hakim bir tepe ve birkaç yerleşim yerinden ibaret. Ayrıca buda heykellerine de rastlıyoruz sıkça.
Gölün çevresinden başlayayım. Göl kenarında yürüyüş yapmak mümkün. İlginç olan şey, göl doğal bir göl değil. Saray için oluşturulmuş.

Üzerinde ejderimsi aslan heykelcikleri ile dolu bir köprüden geçerek göl üzerinde bulunan küçük bir adaya ulaşılıyor. Ada üzerinde bir kapı ve Ejder Kral Tapınağı var. Tapınağın içinde turistik ürünler satılıyor. Ada Uzun Ömür Tepesi'ni tam karşıdan görüyor.



Köprüden anakaraya geri dönüp Uzun Ömür Tepesi'ne doğru yürürken karşımıza Jade Billow Hall çıkıyor. Türkçe'ye çeviremedim açıkçası. Gölün çevresi çok büyük olduğundan, yorulup her yere de girememiştik. Hapishane olarak kullanıldığını bildiğim bu mekanın önünde bir resim çektirip yolumuza devam ettik.
Yol üzerinde bir emmi ile karşılaştık. Adam Çince yazıyor, hem de aynı anda iki eliyle iki ayrı şey yazabiliyor. Beyninin iki lobunu aynı zamanda kullanabiliyor yani. Yere bizim için Çince "Türk Çin dostluğu ilelebet devam etsin." yazmıştı. Para falan istemiyor, adam yazıp duruyor. Umarım dostluk devam eder, akıllarına Çin Seddi'nin yapılış amacı gelmezse sorun yok.
Göl kenarından Uzun Ömür Tepesi'ne yürümeye koyulduk. Bu tepe sarayın en etkileyici yapıları arasında. Güzergah üzerinde güzel yapılar vardı.
Ben Uzun Ömür Tepesi diye çevirdim. Adı Longevity Hill. Bu uzun ömür falan Çinlilerin çok kullandığı söz öbeklerinden. Kesin doğru çevirmişimdir o bakımdan. Bu tepedeki yapılar İngilizce birçok kaynağa göre Jin Hükümdarlığı döneminde imparator Wanyan Liang'ın imparatorluğun başkentini Pekin'e taşıması ile birlikte inşa edilmiş. Çin mimarisini hissedebileceğimiz merdivenlerden çıktıkça Saray alanı yavaş yavaş ufkumuzda belirmeye başlıyor.



Tepede gözetleme kulesi gibi bir yapı var. Ama en tepede değil. Onu da geçiyoruz ve budist tapınağına ulaşıyoruz. Malumları olduğu üzere değişik Buda heykelleri var burada.


Budist tapınakları gördükten sonra yol bizi çıkış kapısına yönlendiriyor. O esnada grev yapan işçiler ile karşılaşmıştık. Ne için grev yaptıklarını anlamadık tabi. Bir kısmı sendikalı, bir kısmı Harranlı'ydı. Ama sonuna kadar destek verdik.
Bir sonraki yazımda Pekin Hayvanat Bahçesi'ni anlatacağım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder